30. 10. 2015

Uherskohradišťská nemocnice přichází v rámci projektu Rok výživy s další novinkou. Pacienti, kterým to jejich zdravotní stav dovolí, si budou moci připlatit za nadstandardní stravu. Do konce roku zatím poběží zkušební provoz na třech lůžkových odděleních.

Vedení Uherskohradišťské nemocnice „vyslyšelo“ hlasy některých pacientů, aby si mohli připlatit za výběrovou stravu. Od 2. listopadu bude personál nemocnice na porodnicko gynekologickém oddělení, ortopedii a traumatologii nabízet pacientům speciální nadstandardní jídelníček za 150 korun denně. „Nadstandardní stravu již některé nemocnice v České republice nabízejí a ze strany klientů je o ni zájem. Proto jsme se rozhodli zkusit nabídnout tuto službu i našim pacientům,“ uvedl vedoucí ekonomicko provozního úseku UHN Ing. Vlastimil Vajdák.
V nabídce bude vždy pět druhů snídaní plus výběr nápojů a ovoce, pět druhů předkrmů nebo polévek, pět druhů obědů, moučníků a také večeří. Pacienti si například budou moci vybrat k obědu filet norského lososa pečeného s bazalkovou krustou, restovanou cuketu a mačkaný brambor nebo stehno kachny konfitované v kmínovém sádle, červené zelí, houskový nebo bramborový knedlík. Z moučníků například cukrový banán ve vanilkovém krému, lehkou tvarohovou pěnu s malinovým želé nebo salát z čerstvého ovoce s limetovým dresinkem. Z nabídky večeře je možné si vybrat třeba šafránové těstoviny s listovým špenátem a grilovaným kuřecím prsíčkem nebo krůtí závitek s glazurovanou brokolicí, mačkaným bramborem a rokfórovou omáčkou. S výběrem jídel i jejich recepturami pomáhal kuchařům Uherskohradišťské nemocnice šéfkuchař Jiří Král z pražské restaurace Aureole.

Pacienti, kterým zdravotní stav umožní vybrat si placenou nadstandardní stravu, budou moci tuto službu navíc zaplatit hotově nebo platební kartou. „Částka 150 korun za den pokryje veškeré náklady, nemocnice na nadstandardní stravě nechce vydělávat. Chceme hlavně nabídnout pacientům možnost připlatit si za něco lepšího,“ řekl Vlastimil Vajdák.