18. 12. 2015

V rámci celoročního projektu Rok výživy nemocnice díky sponzorským darům mohla zakoupit nové technologické vybavení do nemocniční kuchyně, nádobí i vyhřívací tablety. Vše se uskutečnilo ve spolupráci s pražským šéfkuchařem Jiřím Králem, který byl osobně nápomocen při zavádění nových technologií do provozu.

Nové vybavení zkvalitní teplotu stravy i stravu samotnou. Pocítí to pacienti i zaměstnanci nemocnice. "Pořídili jsme 400 nových tabletů pro rozvoz pacientské stravy a dokoupili k nim vyhřívací desky. Teplota jídel tak vydrží mnohem déle. Pomůže tomu také nové porcelánové nádobí, které nejen dobře drží teplotu, ale také mnohem lépe vypadá," řekl vedoucí ekonomicko provozního úseku Ing. Vlastimil Vajdák a dodal, že UHN do nového vybavení pro pacienty investovala celkem milion a půl korun.

Nemocnice také pořídila do kuchyně novou multifunkční pánev, vakuovací zařízení, šoker (šokový zchlazovač) a další vybavení. Vše v celkové hodnotě 600 tisíc korun. Například multifunkční pánev bude v kuchyni výrazným pomocníkem. "Vaření v ní pomáhá zachovávat minerály, vitamíny i barvu zeleniny, u masa zase dochází k minimálně ztrátě hmotnosti. Pánev také umožňuje rychlé vaření s dokončením přesně na minutu nebo naopak automatické nastavení času přípravy, třeba dlouhé pomalé pečení přes noc, bez nutnosti přítomnosti personálu," uvedla vedoucí stravování UHN Renata Cíchová.

Šéfkuchař Jiří Král opět strávil dva dny s personálem kuchyně UHN, aby jim pomohl s novými moderními technologiemi. Uvařil také sváteční menu pro zaměstnance nemocnice a s kuchaři a nutričními terapeutkami "ladil" na příští rok nový jídelníček pro pacienty.