6. 5. 2015

Šéfkuchař nejvýše položené restaurace v Praze Aureole, dlouholetý kapitán národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, účinkující v reality show Kuchařská pohotovost. To je jen malý výčet činností předního českého šéfkuchaře Jiřího Krále. A teď bychom mohli také dodat – externího lektora kuchařů v kuchyni Uherskohradišťské nemocnice.

Jiří Král ještě nikdy neradil při “tvorbě” nemocniční stravy, a tak ho tahle myšlenka nadchla. “Já budu vlastně takový přespolní trenér nemocničních kuchařů, budeme zlepšovat to, co je, vymýšlet něco nového, lépe servírovat, zaměříme se na sezónní věci,” okomentoval Jiří Král nápad, který vznikl v rámci projektu Uherskohradišťské nemocnice Rok výživy.
Šéfkuchař Jiří Král se zatím byl v kuchyni UHN jen podívat, konkrétní změny a nápady včetně vaření přímo v nemocniční kuchyni bude realizovat až na podzim.
Letošní projekt Rok výživy odstartoval několik změn v oblasti nemocničního stravování. Uherskohradišťská nemocnice se například zapojila do projektu f-regiony, který podporuje regionální prvovýrobce a produkty, zavedla výběrovou stravu pro zaměstnance, otevřela nutriční ambulanci. Na podzim chystá také nadstandardní výběrovou stravu (za příplatek) pro pacienty.

šéfkuchař stravovacího provozu Uherskohradišťské nemocnice Pavel Polášek (vlevo) s předním českým šéfkuchařem Jiřím Králem

šéfkuchař stravovacího provozu Uherskohradišťské nemocnice Pavel Polášek (vlevo) s předním českým šéfkuchařem Jiřím Králem