3. 2. 2016

Vitamín D je mimořádně důležitý pro celkové zdraví. Je významnou složkou výživy nezbytnou pro růst a zdraví kostí. Napomáhá vstřebávání vápníku, jeho uchování a využití. Pomáhá hojení zlomenin, brání křehnutí kostí, snižuje výskyt křivice a zubního kazu, potlačuje citlivost na bolest, pomáhá uklidňovat nervy.

Poslední studie však poukazují i na další významné úkoly vitamínu D v mechanismech odpovědných za vysoký krevní tlak a kardiovaskulární onemocnění, cévní mozkové příhody, cukrovku, rakovinné onemocnění a zejména za stav imunitního systému vůči infekci. "Celkový vitamín D se vyskytuje ve dvou formách - D2 (ergokalciferol) a D3 (cholekalciferol). V játrech a ledvinách je přeměňován na svou aktivní formu," uvádí primářka oddělení klinické biochemie UHN Ing. Bronislava Rozhonová.

Jaké jsou tedy zdroje vitamínu D?    

  • Potrava – je přiváděn do těla jako vitamín D3 živočišného původu nebo rostlinný vitamín D2. Zdrojem D2 jsou například mléko, cereálie, pomerančový džus a potravinové doplňky. Zdrojem D3 jsou tučné ryby jako losos nebo makrela.
  • Sluneční záření – pobyt na slunečním světle. Vystavení slunečnímu světlu 5 – 30 minut dvakrát týdně je většinou dostačující.

Nechte si změřit svoji hladinu vitamínu D!

Hladinu celkového vitamínu D vyšetříme v Uherskohradišťské nemocnici na oddělení klinické biochemie. Metoda je akreditovaná a je úspěšně hodnocená v systému externí kontroly kvality. Bližší informace k odběru a stanovení naleznete na webových stránkách nemocnice, konkrétně oddělení klinické biochemie.